Tutkimusseuran jäsenyys

Tutkimusseurat ottavat jäsenikseen monipuolisesti erilaisia oman aihepiirinsä kanssa tekemisissä olevia ihmisiä. Usein hallitus on aktiivisessa osassa ja määrittelee muun muassa tarvittavat kriteerit jäsenyydelle. Osa tutkimusseuroista voi pitää varsinaisille jäsenilleen hieman tiukempia kriteerejä, kuten esimerkiksi aktiivista uraa tutkimuksen parissa. Osa taas kelpuuttaa kaikki asiasta kiinnostuneet. Usein niilläkin seuroilla, joilla jäseniksi otetaan vain tutkijoita, on mahdollisuus myös muunlaiseen tukijäsenyyteen, jonka avulla pääsee osalliseksi seuran toimintaa ja tiedotusta.

Miten päästä seuran jäseneksi?

Mikäli on kiinnostunut tutkimusseuran jäsenyydestä, kannattaa ensisijaisesti katsastaa seuran verkkosivut ja muut kanavat, joita seura käyttää esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Osa tutkimusseuroista on luetellut sivuillaan jäsenkriteerit ja sen, miten jäsenyyttä voi hakea. Mikäli tällaista ohjetta ei erikseen ole olemassa, kannattaa olla yhteydessä seuran puheenjohtajaan, tai muuhun yhteyshenkilöön ja kysyä jäsenyydestä. Monet seurat ottavat mielellään uusia jäseniä.

Tutkimusseurat voivat olla maksuttomia, tai niiden toimintaan voi kuulua jäsenmaksu, joka peritään esimerkiksi vuosittain. Seura tiedottaa usein maksuista esimerkiksi jäsenhakemuksen yhteydessä ja jäsenyyttä hakenut henkilö saa vahvistuksen omasta jäsenyydestään, kun on maksanut maksun. Osa tutkimusseuroista vaatii myös suosittelijan, tai todistusta omista meriiteistä tutkimuksen saralla. Mikäli haluaa liittyä seuran tukijäseneksi, eli tukea seuran toimintaa rahallisesti, ei suosittelijoita tai tutkimusmeriittejä luonnollisesti vaadita. Usein myös alan opiskelijoille jäsenyys on ilmainen ja tutkimusseurat liittävät opiskelijat jäseneksi, ilman erityistä perustelua, mikäli nämä niin toivovat.

Miksi liittyä tutkimusseuran jäseneksi?

Jäsenille on usein tarjolla erilaisia etuja, kuten sisältöä ja tietoa, jota tutkimusseura tuottaa ja kokoaa sivuilleen. Osa seuroista julkaisee myös esimerkiksi omaa lehteä, joka lähetetään kaikille jäsenille, tai lehti voi toimia verkkojulkaisuna tunnusten takana. Jäsenillä on usein myös oikeus osallistua esimerkiksi tutkimuseuran järjestämiin koulutuksiin ja tapahtumiin. Nämä tapahtumat saattavat olla suunnattuja ainoastaan jäsenille, tai ne ovat maksullisia muille. Niissä kuulee usein tutkimuksen uusimmat tuulet ja pääse osaksi tieteellistä yhteisöä.

Tutkimusseuran jäsenyys voi toimia opiskelijoille myös porttina työelämään, sillä se on loistava tapa verkostoitua ja luoda kontakteja. Seurassa saa myös samanhenkisiä ystäviä ja monet tapahtumat ovat hyödyllisyytensä lisäksi hauskoja ja mieleenpainuvia.